zondag 6 april 2008

Vorstelijk Complex: Prinses Christinaschool

De Prinses Christinaschool werd in 1924 gebouwd om plaats te bieden aan het sterk groeiende aantal kinderen in Zuilen. De school bestaat uit een betonnen skelet en is bekleed met bak- en hardsteen. Het gebouw heeft een opvallende gebogen vorm en grote ramen. Het schoolplein werd afgesloten door een muur.

Eerder gingen de Zuilense kinderen vooral naar de Openbare Lagere School in het dorp Zuilen, die daar al in 1887 de deuren opende. Met de komst van de fabrieken van Werkspoor en Demka groeide het aantal kinderen zo snel dat deze school te klein werd. Hij was ook nog eens ver weg voor de bewoners van de nieuwe wijken. Die kozen daardoor vaak voor de openbare school in de Joan Roƫllstraat in het Utrechtse Ondiep. Deze was ook nog eens 'beter dan die klompenschool'.

De gemeente Zuilen zelf had eigenlijk geen zin om te investeren in nieuwe scholen omdat de annexatie door Utrecht er al aan zat te komen. Toch moest vanaf 1 juli 1918 40 gulden aan Utrecht betaald worden voor elk Zuilens kind op een Utrechtse school. De Onderwijswet van 1920 bepaalde vervolgens dat een gemeente met de omvang van Zuilen zelf voldoende onderwijs moest bieden.

In 1923 werd daarom besloten om grond aan te kopen van de kweker Van Dillewijn aan de Daalseweg en de Hovenierslaan. De school kreeg als tweede Zuilense school de naam Openbare Lagere School 2. Later werd de school omgedoopt tot Prinses Marijkeschool en vervolgens tot Prinses Christinaschool. Binnenkort wordt het gebouw onderdeel van het Vorstelijk Complex.

De Openbare Lagere School 1 in het oude dorp kreeg later de naam Koningin Emmaschool en sloot de deuren in 1998. De Hovenierslaan die hierboven genoemd wordt, draagt sinds 1945 de naam Prinses Beatrixlaan.

Geen opmerkingen: